web analytics
2024-05-09

2023.12.09. – Évadzáró (Mikulás) Túra

A hagyományos évzáró, télköszöntő Mikulás-túránkat idén Oroszlány és Gánt helyőrségekben rendezzük.

Mottó: „Ego vobis, vos mihi.” (Én nektek, ti nekem.)

Előzetes

PROGRAM

  • 07:50  MIKULÁS érkezése és köszöntése.
  • 08:00  INDULÁS
  • 10:00  Látogatás a Kamalduli Remeteségben.
  • 11:30  Az Oroszlányi Bányamúzeum megtekintése helyi, szakmai vezetővel.
  • 13:30 Közös ünnepi ebéd
  • 15:00 Ünnepi műsor (Sándor Gábor)
  • 16:30 Szakmai és baráti beszélgetés
  • 17:15  Elköszönés, indulás Budapestre
  • Várható érkezés: 18:30-19:00

Jelentkezés: 2023.11.28.

Józsi bácsi dicsérői szavai

Kedves Szíve, Motorja a Csavargó Csapatnak, Kedves János! 

Köszönöm a magam, de hiszem a Csapat nevében is a hét alkalmat, az ötleteket, a megvalósításokat, a rengeteg szervezést.

2002 májusa óta (21 éve) egyedülálló közösséggé kovácsolódott Csapatod olyan összetartást mutat, aminek nem nagyon van párja a civil életben.

Áldott ünnepeket, egészséges esztendőt kívánok szeretettel: Kertész Jóska.

Király Jolanta szívmelengető szavai

Áldott Karácsonyt és szívből kívánok egészségben, élményekben gazdag 2024-es Boldog Új Évet!

Barátsággal: Király Jolanta

A kívánságokhoz csatlakozik István is !

Megragadva az alkalmat és nagyon szépen köszönöm, hogy befogadtatok a Csapatotokba !

A Király Tours idejében sok ismerőst, barátot szereztem, de a Ti Csavargó Csapatotok  számomra felejthetetlen ! Köszönöm !  

Barátsággal: Király Jolanta és István

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ (Szösszenet)

Módosított mottó:

Az évadzáró túránk előtt már vagy három héttel egy teljesen átgondolt, fejben lejátszott, előre mindenkivel egyeztetett programmal került kiadásra a túra ismertetője. A megközelítési utakat előre lejárva biztosítottuk az autóbusz útvonalát, több személyes egyeztetés történt a felhőtlen program megvalósítása érdekében.

Aztán jött a Mikulás és jól megrázva a szakállát olyan hóviszonyokat okozott a tervezett helyszíneken, hogy a betervezett helyszínek vezetői a lehető leggyorsabban (a túránk előtti délután) lemondták a helyszínt, mivel minden járhatatlanná vált és még időszakonként az áram is megszűnt létezni.

Megköszönve a gyors tájékoztatást, elmorzsoltunk néhány nem ideillő kifejezést, megkezdtük az újratervezést.

Nyilvánvaló volt, hogy Tatán, kihasználva, hogy erre jön a busz keresünk egy jó programot. Az Eszterházy kastély jó ötletnek tűnt. Telefonos érdeklődésünkre tájékoztattak, hogy csoportos látogatást minimum egy héttel a tervezett időpont előtt be kell jelenteni írásban.

Kihasználva a hazai pálya előnyeit, alig egy óra múlva már mindent előkészítettek és epedve várták, hogy másnap 10-re megjelenjen a csoport.

Két program helyett egy. Úgy gondoltuk rengeteg időnk van. Kedvenc túratársaink is így gondolták, így aztán annyi beöntés volt menet közben (amiből a tatai és győri turisták a legnagyobb sajnálatukra lemaradtak), hogy a végén már-már szaladni kellet, hogy a megbeszélt időre megérkezzünk.

Megérkeztünk. Pár perc hangzavar és öltözködés után két csoportra oszolva gyakorlatilag megkezdődött a tárlatlátogatás. Mondhatni terv szerint.

Mindent megtudtunk a százfelé ágazó Eszterházy családfa történetéről, a kastélyról és Tata történetéről.

Addig-addig szívtuk magunkba a tudást, hogy a látogatás utánra betervezett sétát a várban már el kellett halasztani, mert indulni kellett Gánt helyőrségbe, ahol sok-sok finomság várt minket.

Amit megtudtunk

Tata 1727-ben került az Esterházy család birtokába, gróf Esterházy József országbíró ekkor vásárolta meg a tata–gesztesi uradalmat. Először a Rákóczi-szabadságharc idején romossá vált, egykori királyi vár helyén álmodta meg Esterházy Miklós a kastélyt, amelynek tervezője a tatai uradalom építésze, Fellner Jakab volt. A gróf korai halála miatt nem valósult meg az elképzelés, de az építőmestert éppen ez a terv tette híressé.

Végül, az 1760-as évek második felében a vár szomszédságában épült fel a kastély, amelynek munkálatai az 1770-es években fejeződtek be. A tervező ezúttal is Fellner Jakab volt. Az épületet Esterházy Ferenc emeltette, aki apjához hasonlóan szintén diplomataként tevékenykedett. A gróf az építkezés befejezése után rövidesen vendégül láthatta az uralkodót, aki nem egyszerűen csak látogatóba érkezett ide. 1809-ben ugyanis I. Napóleon francia császár Wagramnál győzelmet aratott, így I. Ferenc császár a király udvarával együtt menekülni kényszerült. Az uralkodó a tatai kastélyban töltötte a békekötés előtti hónapokat, és 1809. október 14-én itt írta alá az ún. schönbrunni békét.

Az igazi virágkor 1867 után következett be a kastély életében, Tata a Monarchia társasági életének központjává vált. Esterházy Miklós József gróf, „Count Nicky” maga is kiváló lovas, számos verseny győztese volt, a Lovas Egylet tagja, a bécsi Jockey Club megalapítója, a nagy falkavadászatok házigazdája. A főnemesi család saját ménessel is büszkélkedhetett. Lóversenypályák épültek Tatán, derbiket rendeztek, és itt állították fel azt a tréningtelepet, ahol a főúri istállók lovait zsokékból kiöregedett angol trénerek készítették fel a versenyekre. A várost a „magyar Newmarket”-ként emlegették az angol mintára szervezett lovassport központja után.

A tatai kastélyszínház 1889-ben, Esterházy Miklós József idejében épül fel. A gróf gondoskodni kívánt a derbikre érkező vendégek esti szórakoztatásáról, s ennek érdekében a Fellner és Helmer céggel kastélya mellé neobarokk és neorokokó színházat építtetett. A színház zeneigazgatója Raimann Rezső zongoraművész volt, aki történelmi operákat komponált a gróf kérésére. Egy alkalommal a gróf egy Bécsben látott, színházi nézőteret ábrázoló kép hatására elhatározta, hogy saját színházát is megfesteti a fiatal bécsi mesterrel: így került Gustav Klimt Tatára, ahol 1893-ban el is készítette a tatai Schlosstheater nézőterét ábrázoló festményt. A színházat a következő tulajdonos, Esterházy Ferenc özvegye, Lobkowitz Anna Berta 1913-ban elbontatta, a legenda szerint ugyanis féltette a fiát a bohém világtól. Esterházy Ferenc gróf azonban mégis a művészetet választotta hivatásul: zeneszerzést tanult New Yorkban, operát szerzett és szabadtéri színházat alakított Tatán az 1930-as években.

Mivel korábban is vendégül látta tatai kastélyában az uralkodót, így került sor arra, hogy I. Ferenc József császár és király egy diplomáciai célú, nagyszabású, II. Vilmos német császárral közös hadgyakorlat helyszínének választotta Esterházy Miklós József tatai birtokát, szálláshelyként pedig a kastélyt vették igénybe 1897. szeptember 12-15. között.

Szomorú eseményről is tanúskodnak a tatai kastély falai. IV. Károly volt császár és király 1921. október 23-án, második visszatérési kísérletének kudarca, a vesztes budaörsi csata után érkezett Tatára, Esterházy (VI.) Ferenc kastélyába. Itt a volt királyt letartóztatták, majd innen internálták Tihanyba, végül madeirai száműzetésébe.

Simán megérkeztünk Gántra a Vértes vendéglő elé, ahol a busz fedezékében még leapasztottuk a megkezdett üvegek tartalmát és elfoglaltuk az éttermet.

Az ebéd előtt még gyorsan felköszöntöttük a születésnaposokat egy kis ajándékkal meglepve őket. Aztán még nagyobb meglepetésünkre megjelent a Mikulás is egy kis csengettyűvel. Viharvert igazi szakálla felettébb hasonlított Gyula bá szakállára, de így 70 felett már sokan igazi Mikulásnak hitték. Ha játék, hát legyen játék.

Ebéd után már a tortánk következett, ami sallangoktól mentes, egyszerű epertorta volt. Mindenki azt képzelt a tetejére, amit akart, de nem mondhatta el, hogy megvalósuljon a kívánsága.

A torta megszegésére felkértük Sanyi bácsit, aki az idén jubileumi születésnapjukat ünneplők legidősebb tagja volt.

Egy gyors szavazással küldöttnek választottuk a Godó házaspárt, akik nem is voltak ott, de tudomásul vették.

Az egész éves segítőkész tevékenységét egy kis ajándékot és oklevelet adtunk át Tarján István túratársunknak és kineveztük az év turistájának. A díjazás még magát Pistit is meglepte.

Az ebéd végére megérkezett Gábor is, aki hozta a harmonikáját és adott egy kis műsort is.

A Túra betervezett befejezési időpontjára már sokan táncra perdültek és nótáztak is. Szerintem hajnalig elmulattunk volna, de a terv kötelez és már nem volt időnk se, és energiánk se az újra tervezéshez.

Tata vasútállomás érintésével a csapat megérkezett Budapestre és reméljük mindenki elégedetten és egy kicsit fáradtan gondolt vissza a 2023. év zárókirándulására, ami végül is sikeresen zárult.

Köszönjük a részvételt, a jó hangulatot és a szervezést is.

Boldog Új Évet és sok-sok hangulatos túrát kívánunk!