web analytics
2024-04-26

2023.05.06. Szlovákia – Föld alatt, lombok felett.

Bélai-barlang, Bachleda lombkorona ösvény

MOTTÓ

„Soha ne értékeld egy hegy magasságát, mielőtt felérnél a csúcsra! Csak azután fogod látni, hogy milyen alacsony volt. „

Dag Hammarskjöld

Letöltések, dokumentumok

Ide kellene egy élménybeszámoló, vagy egy kis szösszenet, tőlem – a szerény szösszenet szerzőtől – de nem vettem részt a kiránduláson. Ha lesz beszámoló azt itt tudjátok olvasni, ha nem egy kis összefoglaló a látnivalókról.

Az éves túratervünk szerint irány Szlovákia. Az út célja „Föld alatt és lombok felett a Bélai-Tátrában”, ami Szlovákiában lévő Magas-Tátrában található.

A Bélai-barlang

A barlang bejárata régóta ismert volt. A bejárati részt az aranyásók már a 18. század első felében ismerték, amiről a barlang falára felírt nevek is tanúskodnak. Sikerült azonban sokáig titokban tartaniuk. A bejárati nyílást két aranyásó találta meg újra 1826-ban, de mélyebben nem nyomultak a járatokba.  Később két kalandos kedvű turista 1881-ben véletlenül megint megtalálta a bejáratot és bemerészkedtek a barlang belsejébe is.

A további feltárások után már 1882-ben megnyitották a nagyközönség előtt, az eredeti nyílástól egészen a Pálma-teremig, később, de még abban az évben kivájták a jelenlegi bejáratot, 1884-ben pedig további járatokat nyitottak meg a Dóm trosiek teremig, ahonnan 1885-ben a Rázcestie-től vezető oldaljáratba alagutat vájtak. Ezzel a látogatási útvonal köre bezárult.

A barlang villanyvilágítását 1896-ban vezették be. Később, több nagyszabású rekonstrukció után 1979-1980-ban a látogatási útvonalat a Hlinená chodba és a Dóm trosiek közötti rész átvágásával könnyítették meg.

Az utóbbi években a barlangot gyógykezelésre is használják. Jelenleg a barlangból több mint 1000 m látogatható, +125 m szintkülönbséggel.

Bachleda lombkorona ösvény

2017. szeptember végén nyitották meg a három hónap alatt felépített, fenyőfából ácsolt lombkorona sétányt és a 32 m magas kilátótornyot. A Bachledka nevű családi síközpont nyári szenzációjának szánt nevezetesség óriásit csattant, népszerűsége már-már kezdett a saját fejére nőni, a kiszolgáló infrastruktúra nem is bírta sokáig a zsúfoltságot. Az új, kiskabinos felvonó átadásával, új parkolók nyitásával rendeződött a helyzet, a Szepesi Magura-hegység Bélai-Tátrával szemben húzódó vonulatának tetejére épített tanösvényhez már kényelmesen is fellibeghetünk, de természetesen gyalog is megközelíthető a létesítmény kb. egy óra sétával.

Az 1150 m tengerszint feletti magasságban lévő lombkorona ösvény hossza, a toronnyal együtt 1234 m, melyből maga a sétány a fák lombjai felett 603 métert tesz ki. A 180 cm széles, végig korláttal és dróthálóval biztosított, kerekesszékkel és babakocsival is járható palló a legmagasabb részen 24 méterrel emelkedik a föld szintje fölé, valóban a fenyőfák legfelső emeletén közlekedünk. A tanösvény jelleget az angolul is olvasható, számos tájékoztató tábla fémjelzi. Néhány helyen játékos gyakorlatokra hívják a látogatókat, ezeket, aki akarja, ki is kerülheti.