web analytics
2024-03-29

2022.12.03. Évadzáró kirándulás

Évzáró, télköszöntő, mikulás-túra — Komárom; Gánt

Mottó

„A felfedezés abból áll, hogy látjuk azt, amit mindenki látott, és azt gondoljuk, amit senki más nem gondolt.“ (Jonathan Swift)

LETÖLTÉSEK

Előzetes ajánló

————————————–

Fotóalbum

2022. évi Szösszenetek

Szösszenet (Élménybeszámoló és egyéb érdekességek)

Évzáró, télköszöntő, Mikulás túra – Komárom (Csillag Erőd; Gánt – Bauxitbányászati Múzeum; – Vértes Vendéglő (szakosztály értekezlet)

2022. december 03.

Fittyet hányva a Covidnak, az influenzának, a gerincsérvnek és sok más egyéb kínzó problémának a csapat idén sikerrel szervezte meg és tudta le az évadzáró kirándulásunkat, ami egyben a szakosztály éves értekezlete is volt.

A szokásos módon kezdődött a szervezés. Miután körvonalazódott a program, onnantól csak pár nap és minden készen állt az indulásra. Busz üzemkész, belépők rendezve, ebéd megrendelve, Mikulás felkészítve.

A busz a már megszokott állomásokon keresztül Budapestről indulva, először Tatán vette fel a már akkor fáradni látszó tatai turistákat, majd Komáromban nagy riadalmat keltve a belváros lakosai között csatlakoztak a győri lakosok is.

Miután a létszám így teljes lett, mintegy 2 perc alatt máris a komáromi erődrendszer egyik legfrissebben felújított erődjéhez, a Csillagerődhöz érkeztünk.

Itt véletlenszerűen kétfelé oszlott a csapat, mint a sötét köd és két vezető terelgetett minket körbe-körbe az erőd termeiben elhelyezett szobrok sokaságán.

A felújított Csillagerődben kapott helyet a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteménye. A 2015-ben megkezdett restaurálási folyamat eredményeként több mint kétszáz kiemelkedő antik, középkori és reneszánsz másolat látható az erődben rendezett új kiállításon. A kiállítás a maga módján lenyűgöző, különösen az idegenvezetőnk felkészült és érdekes kalauzolása miatt is.

Mindenesetre teljesen találó az ottani mottó: „Csillagba zárt művészet”.

Miután az agyunk csurig telt a szobrok látványától egy kis toalett után buszra szálltunk és elindultunk Gánt felé.

Az út során meghallgattuk az üdülésekkel kapcsolatos tájékoztatót, hogy jobban és céltudatosabban tudjuk tervezni öreg napjainkat és pihenésünket.

Gánton először a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Geológiai Látogatóközpont egyik vezetője várt minket. Hamar rájöttünk, hogy ő az elsők között lehetett a bánya megnyitása során, mert a szakmai ismerete kimagasló volt. Csüngtünk ajkán és ittuk szavait.

Itt is a hely szűke miatt két csoportra kellett oszlani, ami majdnem megegyezett az erőd csoportjaival, de nem tennék rá nagy fogadalmat.

Az egyik csoport rögtön begyalogolt a „Magyar Mars” területére, ahol egy jó nagyot sétáltak a vörös színű talajjal fedett idegen bolygóra emlékeztető bányában.

A másik csapat a fő geológus vezetésével leszállt a bányába és átélte a bányászok sanyarú életét, néhány sújtólégrobbanást és menekültünk a bányatűz elől szívlapáttal a kezünkben.

Mindenki túlélte.

Aztán cserélt a két csapat és így mindenki mindent látott, hallott és átélt.

Már mindenkit az éhség gyötört, de a buszra szállás előtt még nagy szeretettel megköszöntöttük a decemberi szülinaposokat és megágyaztunk az ebédnek.

Pár perc alatt már az étteremnél voltunk a vendégek nagy megrökönyödésére beözönlöttünk az étterembe és elfoglaltuk a nekünk kijelölt helyet.

És egyszer csak, csodák csodája megjelent Mikulás, pedig azt hittük ez csak mese, de revideáltuk eddigi nézeteinket és elhittük, hogy tényleg a Mikulás jelent meg csomagokat osztogatva.

Egyesekben azért gyanús volt, hogy a Mikulás nagyon hasonlított Gyula bácsira, aki eddig a buszt vezette.

Aztán ettünk.

Az utolsó morzsa felcsipegetése után betolták az 50 szeletes tortát, ami akkora volt, hogy azoknak is jutott volna, akik nem voltak ott.

A torta több céllal készült. Első sorban az elmúlt évek elmaradt rendezvényeinken kerek születésnapos túratársaink köszöntését pótolta, volt összesen 21 fő. Másod sorban magunkat, a Csavargó Csapatot  köszöntöttük, hogy még mindig megvagyunk, harmadik célja pedig az ebéd utáni desszert szerepét töltötte be.

A torta első szeletét a csapat jelenlévő korelnöke Zsiga bácsi kapta, aki ezzel hivatalosan is megkezdte a torta elpusztításának ceremóniáját.

A köszöntések során kedvenc vezetőnk szerényen kihagyta magát a felsorolásból, de nem engedtünk a 48-ból és a 70-ből sem, mi is felköszöntöttük Jánost.

Közben csendben lezajlott a hivatalos szakosztály értekezlet is, ahol rövid tájékoztatást kaptunk a megtörtént és a majd megtörténő programjainkról, egyetértéssel megszavaztuk, hogy Joósz Attila túratársunk a küldöttközgyűlésen egyesületi jutalomban részesüljön, valamint kijelöltük a küldötteket is, akik részt vesznek a küldöttközgyűlésen.

Köszönjük a szervezést a szakosztályvezetőnek, akinek gyors gyógyulást kívántunk, hogy újra felvigyen minket a kis fehér házhoz a domb tetejére. (Az egy katedrális volt, de ez egy régi történet.)

Külön dicséret illeti az étterem dolgozóit, akik mindent elkövettek, hogy jól érezzük magunkat és finomakat ehessünk.

A hazafelé úton megint a tataiaknak volt szerencséje, mert a busz egészen a házukig hozta őket, így nem kellett sokat az utazással foglalkozni.

Ezzel zártuk a 2022. évet, ahol a sok egyéb akadály mellett mégis megszerveztünk és végrehajtottunk négy túrát, abból az egyik Olaszország volt.

Várjuk a 2023. év kalandjait.