Történetünk

Komárom-Esztergom Megyei Bíróság: Pk.60.069/2004/4
Adószám: 18614828-2-11
Számlaszámok: Takarék Bank
Fő számla: 63200030-11023517
Alszámlák: 63200030-11053466; 63200030-11053473; 63200030-11053480
Statisztikai számjel: 18614828-9262-521-11 NCAGE: 0656V
Könyvelő iroda: Ráta Kft. – Tata

Az  egyesületünk 2004. évben alakult meg az akkor a Tatai Honvéd AC egyesületben működő Szabadidősport és Tájfutó Szakosztály tagságának akarata alapján. A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság Pk.60.069/2004/4. sz. 2004 szeptember 30-án kelt végzés 2004. október 20-án vált jogerőssé.

Az a tény, hogy az akkori tagjaink között többen kapcsolatban álltak a  tatai katonai alakulattal határozta meg, hogy a nevünk tartalmazza a  honvéd megnevezést is. Alapszabályunkban célként fogalmazódik meg, hogy tevékenységünk kiterjed a katonák, illetve az MH ellátási körébe tartozó sportolók foglalkoztatására is, lehetőséget és módot nyújtva a  kiképzési időn túli sport és szabadidő szervezett folytatására.

Már a megalakulásunk évében felvételünket kértük a Honvéd Sportegyesületek Országos  Szövetségébe (HOSOSZ) is. 2010-ben  a HOSOSZ új vezetősége minden honvéd sportegyesület nevében lépett fel a  Honvédelmi Minisztérium irányába, így sikerült egy miniszteri állásfoglalás után 2012. február 07-én a helyi alakulattal egy együttműködési megállapodást kötni, melynek eredményeként térítés ellenében az egyesület használhatja a szerződésben foglalt sportpályákat és objektumokat, bizonyos szabályozott keretek között. A szerződést  kettő évente megújítjuk. (Eloszlatva a félreértéseket a honvédségtől semmilyen pénzbeli támogatást nem kapunk) Tevékenységünkhöz szükséges költségeket, hasonlóan más civil szervezetekhez a tagdíjainkból és a mindenki számára elérhető pályázatokból teremtjük elő.

Az  egyesületnél a sportszakmai feladatokat a választott vezetők és az aktivistáink térítésmentesen végzik. Tevékenységük nélkülözhetetlen az egyre magasabb színvonalú feladat végrehajtása érdekében. Ez  az együttműködési megállapodás mérföldkőnek számít az egyesület történetében, hiszen az így használható sportobjektumok fellendítették a sportszakmai tevékenységünket. Azonban tudni kell, hogy a kapott létesítmények felújítása és a célnak történő átalakítása az egyesület költségvetéséből történt, ami nem lett volna lehetséges a megszámlálhatatlan támogatás és önkéntes munka nélkül. Komoly önerőt feltételez a közüzemi díjak előteremtése is.

Alapító  szakosztály a Tájfutó Szakosztályunk volt, ahol igen komoly szakmai  munka révén évente több mint 25 rendezvényen ismertetjük meg a  tájékozódási sport szépségeit haladóknak, kezdőknek és gyerekeknek, ritkán mozgáskorlátozott sportolóknak is. A szakosztály szakmai tevékenysége országosan is elismert, versenyeink rendezése minden követelménynek megfelel. Tagságunk területi összetétele szerteágazó. Tata, Komárom, Baj, Tatabánya, Környe, Dunaalmás, Vértesszőlős, Ászár, Baj, Vác, Dorog, Esztergom. Mindez elősegítette, hogy az utánpótlás nevelésünk fejlesztése érdekében ezeken a településeken kapcsolatokat tudjunk kiépíteni az ottani iskolákkal. Több ízben tartottunk népszerűsítő versenyeket gyerekeknek az iskolák, illetve a Családsegítő szolgálat felkérésére is. Minden  évben szép eredményeket érünk el a szövetség által rendezett országos  bajnokságokon. Különösen büszkék vagyunk Az egyetlen Európa- és világ  bajnokunkra is (Mucsi Mihály), aki a rádiós iránymérő EB-n szerzett  aranyérmet 2013-ban, és 2016-ban világbajnok lett).

Még  a megalakulásunk évében alakult meg a Tömegsport Szakosztály (2011-től Atlétika és Triatlon Szakosztály), melynek tagjai a kezdetben csak a katonai alakulattól verbuválódtak, de az évek folyamán több kiváló  atléta és futó csatlakozott hozzánk a város lakosai közül is. Futóink számos utcai versenyen bizonyították felkészültségüket és a sporthoz való kötődésüket eredményeikkel. Rendezvényeink  Tata városában közismert programok és országos szinten is számon  tartják a hagyományos Tavaszi Terepfutó versenyeinket, a Szent László menet teljesítménytúrát és terepfutó versenyt, 2019-től a Tatai Tófutást. Korábbi rendezvényeink a Tatai Maratonváltó, a Csuló, Balu Emlékverseny, a Rózsavölgyi István emlékverseny is.

2006.  évben kihasználva Tata város idegenforgalmi helyzetét és a hagyományőrző íjászatot kedvelő sporttársaink aktivitását megalakult az Íjász Szakosztályunk. A szakosztály azóta minden évben megrendezi a Tradicionális Íjászversenyt, melynek fővédnöke minden évben a város polgármestere. A  verseny országos szinten is ismert és elismert rendezvény lett, melyre  az ország számos vidékéről és külföldről is sok versenyző érkezik és  csak pozitív tapasztalatokkal távozik tőlünk és viszik magukkal Tata szépségeinek élményét is. 2018-tól a verseny az Országos Bajnokság kvalifikációs versenyei is egyben. 2017. évtől Évente megrendezzük a hosszútávú céllövészetet és a futásíjászatot is. Több esetben kaptunk felkérést íjászbemutatókra, illetve az íjászat gyerekekkel való megismertetésére.

A következő évben (2007) alakult meg a Természetjáró Szakosztály és a Kispályás Labdarúgó Szakosztály. A  természetjárók programjai között minden esetben Magyarországgal kapcsolatos különlegességek és a világörökség részeinek meglátogatása szerepel. Az évente egy alkalommal a környező országokba szervezett túrák fő célja a határon kívüli magyarok megismerése, a kapcsolatok  kiépítése és a természeti kincsek megismerése. Így  jutottunk el a Felvidékre, a Kárpát-aljára, Erdélybe, a Vajdaságba, Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába és Magyarország csodálatos vidékeire (Börzsöny, Pannonhalma, Zemplén, Visegrád, Tata, Vértes, Pécs, Villány, Velence, Szentendre, Mohács, Drávaszög, Ipolytarnóc, Őrség,  stb.) A  kispályás labdarúgók megszűnéséig alapvetően a tatai katonai alakulat szerződéses legénységi állományú tagjainak adott szervezett keretek közötti sportolási lehetőséget, és biztosítja a szabadidejük hasznos eltöltését.

A  mérföldkőnek számító együttműködési megállapodás a tatai sportot szeretők között hamar ismertté vált, így keresték meg egyesület vezetőségét az amerikai focisták, a sportlövők, az ökölvívók és nem  utolsó sorban, a tata városában egyedüli utánpótlás nevelést végző  labdarúgók és kértek minket, hogy ha tudunk, segítsük a felkészülésüket  és az edzési lehetőségeiket. Az  egyesület vezetősége az alapszabályunk célkitűzéseinek megfelelően, illetve személyes hozzáállásuk alapján lehetőség szerint minden ilyen kérésnek eleget tesz, ha a feltételek adottak. Így  alakult meg az Amerikai Football Szakosztály (Tata Mustangs), akik már országos szintű bajnokságban versenyezte és eredményeik is elismerésre méltóak voltak. A csapat új utakat keresve  2015. szeptember elejétől Tatabányán folytatja, most mát kék színekben. Lehetőséget  tudtunk teremteni a sportlövészet működtetésének, ahol egyedül az  országban tudjuk megteremteni a nagy távolságú sportlövő versenyek  rendezésének körülményeit.

Minimális költségekkel termet biztosítottunk az ökölvívóknak is, ahol Flórián  Béla nemzetközi ökölvívó bíró neve biztosíték arra, hogy Tatán az ökölvívás is komoly fejlődést mutasson fel.

Az  utánpótlás labdarúgással foglalkozó szakemberek több váltás után akkor  kerestek meg minket, amikor a Hódi SE színeiben játszották a bajnoki  mérkőzéseiket. A tárgyalások eredményeként a 2011. év bajnokságát már a  Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület színeiben kezdték el  felvéve a Klapka Focisuli Tata nevet. A mérkőzések az U12, U14 és U16  korosztályokban folynak az Együttműködési Megállapodás adta lehetőséget  kihasználva a Nőtlen tiszthelyettesi szálló focipályáján. Az egyesület a bajnokságot megelőzően tagja lett a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is és szervezett keretek között a szakmai előírások betartásával 2015-ig végezte Tatán egyedül a klasszikus utánpótlás nevelést a labdarúgás területén. 2015-től kezdve folyamatosan áttevődött  az edzők, ezzel együtt a gyerekek tevékenysége is egy másik, a város  által erősebben támogatott egyesülethez.

Még  két szakosztály alakult meg az egyesület színeiben az elmúlt év során, így több lehetőséget teremtve a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Az egyik  a katonák között népszerű stratégiai táblajáték (Warhammer), ami komoly szellemi és fizikai állképességet követel meg. Tagjaink több európai  szintű versenyeken értek el kiváló eredményeket. Fontos számunkra, hogy  ezt a kikapcsolódási és szabadidős lehetőséget több fórumon  megismertessük és bemutassuk. A  már világszinten egyre népszerűbb linedance (amerikai western tánc) ötlete alapján alakult meg a Rodeo Dancer’s szakosztály, ahol a csapat tevékenysége tovább szélesíti az egyesület által kínált szabadidős tevékenységek spektrumát. Létszámuk nem sok. Korábban kiváló eredményt értek el a 4. alkalommal  megrendezett országos linedance és country fesztiválon, ahol a csapat  különdíjat kapott.

2015-ben csatlakozott hozzánk a Tatán található egyetlen szervezett keretek között működő Teke csapat Tata Teke Team néven Bővült a hagyományőrző csapatunk a Tata Várának Seymenjei elnevezésű szakosztályunkkal, valamint megalakult az első vizisportot magába foglaló szakosztályunk is, a sárkányhajó szakosztály TTT Dragon’s néven.

2018. év elején a Wodom szakosztály vállalkozás szinten folytatta tovább, illetve a Klapka Labdarúgó focisuli gyakorlatilag nulla főre csökkent. Az egyesület jelenleg 12 szakosztállyal működik, és a létszáma közelít a  350 főhöz. Úgy gondoljuk, hogy ekkora létszám, illetve a sportszakmai  szinten nyújtott széles választéka Tatán előkelő helyet foglal el. Tevékenységünk alapja a tömegsport és a szabadidősport, de számos sportolónk eredménye bizonyítja, hogy az egyéni sportok területén is van keresnivalónk. Az  egyesület naprakész honlappal rendelkezik, ahol a minden tevékenységünk, alapokmányaink és dokumentumaink nyilvánosak és hozzáférhetőek.

Az  egyesület minden évben küldöttközgyűlésen fogadja el az előző évi beszámolókat és a közhasznúsági jelentést, valamint a következő év feladattervét és költségvetését, illetve az egyéb szükséges témák is itt kerülnek megvitatásra. Az elnökségi ülésünkre és a küldöttközgyűlésünkre minden évben meghívót küldtünk a város vezetőinek és támogatóinknak. Értekezleteink és döntéseink nyíltak, bárki megjelenhet és kifejtheti véleményét. Rendezvényeink zömét, különösen a Tatán rendezett programjainkat figyelemmel kíséri a  Tatai TV és egyéb média, ahol korrekt tényszerű riportok és felvételek  bizonyították folyamatos tevékenységünket.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.