Florian a profi - Tata Boksz Team

Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület
ÖKÖLVÍVÓ SZAKOSZTÁLY
TTT Box TEAM

A nagy harcosok titka, hogy uralják testi képességeiket és egyben fel is használják azokat. (Bruce Lee)

Tartalomhoz ugrás
FLÓRIÁN BÉLA  - a profi ökölvívó bíró
Az oldal Flórián Béla beszámolójából és a KEMMA Hírportál 2021.12.22-i cikke alapján készült. A képek Flórián Béla tulajdonai.
Eredeti cikk: Petrik József - Kemma Hírportál (lásd itt...)
A ma már Tatán élő Flórián Bélát  az 1991-ben, a Győry József által alakult a Profi Box Szövetség hívta sorai közé, így ennek alapító bírója lett. Ehhez a szervezethez öt év  amatőr múlt után csatlakozott. Ennek két oka volt, amit a harminc éve a  pályán lévő sportember így fogalmazott meg:

– Megtisztelő  feladatnak és óriási kihívásnak tekintettem, hogy elsőként törjek utat  az ismeretlenbe, illetve egyben nagy kalandnak is tekintettem. Az akkori  amatőr pályafutás nagyon kötött volt, mert harmad-, másod-, majd első  osztályú vizsgákat kellett tenni. Én három év után lettem első osztályú.  De az akkori birói életpálya 50 éves kor után teljesedhetett csak ki.  Ugyan biztattak nemzetközi karrierrel, de láttam, mennyire  fővároscentrikus a vezetés, amely inkább a budapesti kollégákat  részesítette előnyben. Továbbá eldöntöttem, hogy ha 40 éves koromig –  ami abban az időszakban nagyon fiatalnak számított – nem leszek  nemzetközi bíró, nincs értelme folytatni. Végül ez döntött  – mondta.

Ezek után szinte vakon lépett a profi pályára.

A  profi bunyót ugyanis csak pár évvel korábban engedélyezték  Magyarországon. Profi meccset is csak a tévén láthatott. Így az akkor kezdő bokszolókkal együtt a hazai edzőtermekben, illetve a beinduló  profi gálákon gyakorolhatott csak, valamint külföldi meccseket nézett és  elemezte a bírók működését. A következő évben viszont már külföldre is kiutazhatott, ahol előítéletekkel fogadták, mert az amatőr múltnak nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget, de lehetőséget  adtak a mellépontozásnak, ami nem számított bele a meccs eredményébe, csak a Superviser ellenőrizte. Mivel jól teljesített, további  lehetőséget kapott, úgynevezett előmeccseket már vezethetett.

– A WBC-licencet 1993-ban szereztem meg, és „teljes jogú” nemzetközi  bíró lettem, épp 40 éves koromra – emlékezett vissza Flórián Béla. –  Azaz teljesült az első álmom. Innentől már beindultak a nemzetközi szerepléseim. Két évvel később szereztem meg a EBU licencét, így lettem  az ország egyetlen, két licenccel rendelkező bírója. Egyre több  meghívást, megbízatást kaptam. Főleg az Európa-bajnoki cím meccsein működtem közre. Az EBU akkoriban valóban a kontinens legjobbjait  tömörítette. Ekkor vezettem például a brit Howard Eastman győzelmével  zárult Eb-címmeccset. Eastman pedig a világklasszis Bernard Hopkins  kihívója lett  – emlékszik a bíró.
A Boxreck alapján, ami számon tartja a profi bírók és öklözők  mérkőzéseit, 1500 körüli meccsen „szerepelt” a 30 éve a pályán lévő  tatai bokszbíró. Ez adat azonban némileg pontatlan lehet, mivel a  Boxreck csak 1997-től jegyzi a meccseket.

– Három évtized  távlatából felelevenítenék néhány olyan nagy csatát, amelyik nekem is  óriási élményt jelentett valamilyen okból. Ilyen volt a szupernehézsúlyú  Vitalij Klitschko  és az angol Dereck Chisora „találkozó”. Chisora a mérlegelésen  megütötte az ukrán óriást, ami nagy problémát okozott, mert az eddigi face to face protokollban ilyen még nem fordult elő. A brit szövetség  azonnal vissza akarta vonni az angol engedélyét, de mivel több mint 40 ezer jegyet már eladtak a gálára, nem lehetett leállítani. Úgy engedték a  „folytatást”, hogy több balhé már nem fér bele. Erre a ringben Chisora a mérkőzés kezdete előtt leköpte Vitalij testvérét. Ennek ellenére elkezdődött a meccs, a közönség pedig mészárlást várt Klicskótól, ami  nem jött be, mert végig sportszerű maradt, és pontozással győzött. A slusszpoén azonban nem maradt el, mert a mérkőzést követő  sajtótájékoztatón a cirkálósúly világbajnoka, a szintén angol David Haye kötött bele és ütötte meg Chisorat – idézi fel a nagy pillanatot  Flórián.
Ő vezette volna annak a Danny Williamsnek a meccsét is, aki attól vált híressé, hogy elsőként ütötte ki Mike Tysont.

Ám a program furcsa fordulatot vett. A csata előtt szokásos bandázs-, illetve kesztyűellenőrzés során ugyanis nem engedte be az öltözőbe a tatai bokszbírót. Hosszú huzavona után megjelent, és közölte, hogy elcsúszott a fürdőben és felszakadt a szeme. Miközben látható volt, hogy a sérülést pengével ejtette saját magának. Majd Williams beperelte a szállodát a csúszós padozat miatt.

– Rendkívül érdekes és tanulságos volt egy női vb-címmeccs, amelyet vezetettem – emelte ki  beszélgetőpartnerünk. – A svéd címvédő Frida Wallbeg és az amerikai  Diana Prazak lépett kötelek közé. A mérkőzést a hatodik-hetedik menetig a címvédő irányította, és a pontozással vezetett is. A 8. menetben  viszont kapott egy tiszta ütést, amitől padlóra került. Rászámoltam, felállt, de láttam hogy az orrából sötét vér folyik, annak ellenére, hogy az állára kapta az ütést. Akkor éreztem, hogy ez nem természetes,  itt valami nincs rendjén. Ekkor eldöntöttem, ha hasonló ütést kap, leállítom a küzdelmet, ami be is következett. Persze nagy felháborodás, fütty és kiabálás fogadta az ítéletemet. Kikísértem a lányt a sarokba, ahol összeesett. Ekkor avatkoztak be a mentők és azonnal kórházba  szállították, ahol agyvérzést állapítottak meg és azonnal megműtötték. Így életben maradt, maradandó sérülés nélkül. Az évek során szebb és jobb élményeim is voltak, mivel ez idő alatt találkoztam minden olyan  ökölvívóval, bajnokkal, hírességgel, akik számítottak, számítanak ebben a  sportágban. Mivel magam is félnehéz-, nehéz súlyban öklöztem, így a  nehézsúly királyai állnak közel hozzám  – mondta.

A profi bokszbíró igazi világnagyságokkal parolázhatott.
Muhammad  Alival és lányával, Laila Alival, Nortonnal, Leon Spinks-szel,  Fraizerrel, Tysonnal, Holyfielddel, Lennox Lewis-szal, Tyson Fury-val,  Wilderrel, a Klicskó- fivérekkel, David Haye-jel. Továbbá: Sugar Ray  Leonarddal, Haglerrel, Roberto Durannal, Chaves-szel, Roy Jones Jr.-ral,  Hopkins-szal, De la Hoya-val, Golovkinnal, Mayweatherrel, „Canelo”  Alvarezzel...

– A világ nagy részét beutaztam, így nem csak a boksz­ban  érintettekkel találkoztam, hanem számtalan más hírességgel is. Így  például Oroszországban, Csecsenföldön az elnökkel, Ramzán Kadyrovval,  aki nagy bokszrajongó, és vendégül látott bennünket – tetőtől-talpig  átvizsgálás után – a saját rezidenciáján, ahova olyan társaságba  „kerültem”, mint Holyfield, David Haye, Michael Buffer, a ringszpíker  király, vagy éppen a filmsztár Steven Seagal – mesélte Flórián Béla,  hozzátéve, az elmúlt időszakra azért a pandémia rányomta a bélyegét.  Ennek ellenére nem panaszkodhatott a tatai ítész a megbízásokra.

–  Ebben az évben működtem közre vezető- és pontozóbíróként, címmeccsen  Franciaországban, Oroszországban, négyszer az Egyesült Királyságban,  végül pedig Mexico City-ben újította meg a WBC-licencét. Jövőre az  EBU-nál vár rám hasonló vizsga. Nemzetközileg ugyan van meghatározott  életkor, mert szerencsére a fittséget és aktivitást veszik figyelembe.  Így még mindig kapok vezetőbírói megbízást nemzetközi címmeccsekre.  Ennek ellenére önkritikusnak kell lennem. A ringből lassan kiszorul a  korosztályom, ám pontozó bíróként vagy Supervisorként még számítanak  ránk, de fokozatosan átadjuk majd a helyünket a feltörekvő fiataloknak. Ez így is van rendjén – mondta a jubiláló sportember.
FOTÓALBUM
Sugar Ray Leonard és Flórián Béla
Egy emlékezetes mérkőzés
Imre Szellő - Gyenisz Gracsov
Flórián Béla a WBC-licensszel
Lennox Lewis (balra), Vitalij Klicsko, Flórián Béla és Evander Holyfield
Cardiff-i Box gálán, ahol ismét együtt doldozhatott Ian Jonh Lewis-el, akit pár éve a legjobb bírónak választottak
Az Edző és a barátok, tanítványok
2022. 08. 03.
Készítette: mkaroly / Utoljára frissítve:
Vissza a tartalomhoz