SzentLaszlo

1/2 Maraton - 1/4 Maraton - Családi túra
Szent László Napok
Go to content
I. Szent László

A gyalogság védőszentje, I. László (1040-95) volt az a személyiség, akit Európa csak úgy ismert, hogy "elegantissimus rex”, azaz a lovagkirály. Mint uralkodót (1077-95), a pápa is elismerte. Munkálkodása során ő fejezte be azt a hatalmas művet, amelynek alapjait még annak idején I. (Szent) István rakott le.

Olyan korban viselte a koronát, amikor a királyi hatalom - az egyház tekintélye, a hatalmi acsarkodások miatt - jelentősen meggyengült. Regnálása idején helyreállította a közbiztonságot, a trónharcokban meggyengült vagyonbiztonságot és újabb területekkel gyarapította az országot. Mindezt a külpolitikai, a diplomáciai lehetőségek vékony mezsgyéjén mesteri módon egyensúlyozva, ellenségein, a besenyőkön, kunokon fényes győzelmet aratva valósította meg. Uralkodása során külpolitikai törekvéseit mindvégig a belső építőmunka erősítésére alapozta.
1192-ben III. Béla királyunk avatta a lovagkirályt szentté. Szent László leveleiben katonai győzelmei, erényei forrásáról a következő vallomást tette: "...hiszek abban, hogy szent férfiak imái segítették győzelemre gyenge karomat a pogányok elleni küzdelemben.”
A történetírás és a személye köré szövődött legendák egyaránt arról szólnak, hogy I. (Szent) László a katonai erények, a lovagiasság és vitézség, a leleményesség, a határozott célratörés és a győzni akarás megtestesítője, a "katonanép” példaképe volt, maradt napjainkra is. Ez adhat magyarázatot arra, hogy miért ajánlotta magát a mai magyar gyalogság, a lövészkatonaság ennek a nagy formátumú királynak, államférfinak, hadvezérnek az oltalmába.
Tiszteletére a MH 25. Klapka György Lövészdandár évek óta egy teljesítménytúrával emlékezik meg.

2010. évtől a rendezésbe bevonásra került a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület is és azóta szélesebb kőrben terepfutóversenyek és családi túrák is megrendezésre kerülnek.

SZENT LÁSZLÓ NAPOK SPORTRENDEZVÉNYEI

SZENT LÁSZLÓ MENET

teljesítménytúra és terepfutás

SZENT LÁSZLÓ NAPI

1/2 és 1/4 Maraton és Családi Túra

A rendezvény külön honlappal rendelkezik.

Kattints a logóra

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár és a TTT-HSE közös rendezésében

A rendezvény célja:
A magyar gyalogság védőszentjének napja alkalmából
lehetőséget biztosítani egy komoly,
felkészültséget igénylő fizikai erőpróbára nem csak katonák számára.
Lehetőséget teremteni a katonák és civilek közötti kapcsolat erősítésére a közös megmérettetés során.

A verseny története során többször is a kialakult helyzet miatt elaradt egy-egy rendezvény.

A Szent László Napok keretében, kötődve a szent László Menet teljesítménytúrához az egyesület Atlétika és Triatlon Szakosztálya a vállalkozó kedvű sportolók részére rendezi a félmaratont, illetve a 1/4 Maratont, valamint a családok és a túrát kedvelők részére a családi túrát.


A rendezvény helyszíne


BAJ

Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola2018.04.06.
Back to content